Kosovo : un voyage pour rompre 5 ans de silence

Accueil
Plate-forme du CSO
Alerte OTAN !
Communiqués du CSO

Articles

Documents officiels
Autres textes

Carte de l'Otan
L'Europe et l'Otan (2004)

Kosovo:
Fact-finding mission

Images
Archives
Liens

Contactez-nous !

Kosovo: putovanje za prekid petogodisnjeg cutanja

UCK - NATO

Posle dugog niza godina medijskog cutanja, krvavi dogadaji u martu ove godine, grubo su nas podsetili da nasilje nikad nije ni prestalo da deluje na Kosovu. Pod civilnom upravom Ujedinjenih nacijai okupirana od strane NATO trupa od 1999, ova teritorija je na putu da postane "etnicki cista": manjine su sistematski diskriminisane i proterivane.

Pre pet godina, opravdavajuci 78 dana bombardovanja Srbije i Crne Gore, lideri zapadnih zemalja su nam obecali da ce Kosovo postati model multietnicke tolerancije, demokratije i postovanja ljudskih prava. Ovi divni principi su utemeljeni i u rezoluciji Ujedinjenih nacija kojom je ova oblast stavljena pod upravu ove organizacije i kojom je dozvoljena okupacija Kosova od strane snaga NATO pakta.

Pet godina kasnije, Kosovo je daleko od obecanog raja. Pored ekonomskog fijaska (stopa nezaposlenosti od 70%) i centra sverca svih vrsta (ljudi, heroina...), srpska pokrajina - o cijem ce definitivnom statusu velike sile možda raspravljati tokom naredne godine - malo po malo je "ociscena" od mnogobrojnih nacionalnih manjina koje su u njoj živele. Od stavljanja pod medunarodno starateljstvo, dve trecine pripadnika ovih nacionalnih manjina - Srba, Roma, Goranaca, Hrvata, Turaka,... - proterano je od strane albanskih ekstremista. Od prestanka ratnih dejstava, hiljade njih je ubijeno ili se vode kao nestala lica. Unisteno je oko 150 pravoslavnih crkava i manastira, neki od njih sagradenih jos pre 7 vekova. Desetine hiljada pripadnika nealbanskog stanovnistva koji jos uvek žive na Kosovu, moralo je da bude grupisano u zasticene enklave. Za zastitu koju im pružaju trupe NATO pakta može se pre reci da je losa nego dobra dok je sloboda kretanja striktno ogranicena.

Kako bi smo uvideli kroz sta sve prolaze nacionalne manjine u ovom protektoratu pod kontrolom zapadnih zemelja, i da bi smo pokazali nasu solidarnost sa pripadnicima manjina Komitet za nadzor NATO-a (CSO), uz podrsku organizacija iz drugih zemalja, inicirao je ideju da se ovog leta organizuje putovanje u gradansku inspekciju na Kosovu . Ici cemo u one enklave gde nacionalne manjine i dalje žive i imati susrete sa njihovim rukovodiocima kao i sa nekim medunarodnim funkcionerima. Takode je planirana poseta nekom od izbeglickih kampova u Srbiji. Svi oni koji žele da se nepristrasno informisu o ovim problemima, kao i o odgovorima predstavnika "medunarodne zajednice" su dobrodosli. S obzirom da na cilj ovog projekta ("prekid petogodisnjeg cutanja"), od svakog ucesnika se ocekuje da u skladu sa svojim mogucnostima, u svoj okruženju podeli i prenese svoja iskustva sa ovog putovnja.

Poseta Kosovu zapocece oko 15 avgusta i da trajce osam do deset dana. Smestaj ce biti organizovan, kada god je to moguce kod stanovnika. Kao prevozna sredstva koristicemo automobile ucesnika, a ukoliko bude neophodno, na licu mesta cemo iznajmiti jos vozila. Kako ucesnici dolaze iz raznih zemalja, bice organizovan brifing u gradu koji bude najbliži, najverovatnije u Beogradu, pocetnoj tacki ove posete, jedan dan uoci polaska grupe na Kosovo.

Organizacija : CSO, 31 rue de Dublin, 1050 Bruxelles, Belgique. Uz podrsku : Stop USA (Brisel), Comité pour la paix en Yougoslavie (Zeneva), Voix des Roms (Liez, Belgija), Voice of Roma (Sebastopol, Kalifornija), Kelebek (Firenca)

 

Journal de voyage


Photos


Interviews


Déclaration
Declaration on Kosovo (English)


Dossier Kosovo

Autres documents


Mission du Secours populaire français au Kosovo
du 5 au 12 décembre 2004

Document vidéo de 26 minutes
(www.gael.ch)


Appel initial

Kosovo : Un voyage pour rompre cinq ans de silence

Fact finding mission to Kosovo : breaking five years of silence

Kosovo: putovanje za prekid petogodisnjeg cutanja

Kosovo: un viaggio per rompere cinque anni di silenzio